Stimate primar, niciun pas înapoi!

Screenshot_2Am privit întâlnirea lui Chirtoacă cu șoferii și administratorii de microbuze care a durat peste 2 ore. În ultimele zile am vorbit cu mai multe persoane, părerile sunt împărțite.

Partea bună este că Chirtoacă nu dă niciun pas înapoi și merge înainte prin decizia radicală de reorganizare totală a transportului în Chișinău. Eu zic să îl susținem în acest parcurs deloc ușor.

1. Probleme
Pe de o parte avem vreo 2000 de familii care vor rămâne fără job în următorul an. Totodată avem o societate care nu a învățat a merge pe jos și obișnuiește să oprească transportul din fața blocului până la ușa destinației finale. Societatea mai este europeană dar nu atunci când îi afectează pe ei.

2. Oportunități
Pe de altă parte avem șansa de a reorganiza totalmente transportul în Chișinău și aici cu țârâita nu merge. Se cere o decizie radicală care nu va fi pe placul unora. Eliminarea microbuzelor va aduce la creșterea calității transportului cu autobuzul și troleibuzul. Se va tripla bugetul și nr. de pasageri, ceea ce implică o reformă și mai profundă. Scăpăm și de consilierii municipali care au rute (dar ei sunt mulți), venim cu soluții radicale, ca cele de mai jos.

3. Soluții
– Troleibuze și autobuze mai noi care vor circula mai repede pentru că nu se vor suprapune cu microbuzele.
– Microbuze doar pentru nodurile de acces.
– Sistem de plăți electronic bazat pe timp (să nu conteze dacă circuli cu troleibuzul sau autobuzul).
– Sistem de GPS instalat astfel încât șoferii să știe exact când să fie în stație și să evite supraaglomerarea
– Rute extinse în regiuni greu accesibile (ex. Ciocana)
– Idei mai sunt multe (rog să le lăsați la comentariu, le vom pune împreună).

Îmi doresc Chirtoacă să nu dea nici un pas înapoi. Totuși cel mai important proces este susținerea societății. Fără aceasta, nu poate avea loc nici o reorganizare și nici o reformă în Chișinău sau oriunde în lume.

Articol preluat de Moldova.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.