Reacția palidă a Europei în secolul diplomației

9526051_originalAu trecut 5 zile de la prăbușirea avionului malaezian în Ucraina. Reacțiile de până acum sunt palide, chiar dacă au murit 298 cetățeni din întreaga lume printre care circa 193 olandezi. Acum când cetățenii europeni sunt afectați direct trebuie să urmeze acțiuni mai ferme. Aparent doar discursuri aprinse din toate țările, David Cameron fiind cel mai înflăcărat critic în adresa Rusiei, după Băsescu.

De 15 ani trăim în secolul democrației și parcă războaiele nu-și mai au locul, cel puțin în Europa. Nimeni nu vrea să susțină prin fapte integritatea teritorială a Ucrainei pentru că devine un inamic deschis al Rusiei. Și totuși un avion de pasageri lovit de niște teroriști trebuie să fie o premiză pentru acțiuni mai dure și consolidate. Dar trăim în secolul democrației, acolo unde totul ar trebui să se rezolve pe cale pașnică.

Totuși pe ruși dacă nu-i oprești la timp, nu-i mai oprești niciodată. Aspirațiile unui imperiu trebuie tratate nediplomatic. Anexarea Crimeii deja este acceptată tacit de comunitatea europeană, la fel și cu Donetkul. Moarte primului om de pe Euromaidan era o tragedie, moartea sutelor de oameni devinde deja o statistică (vorba lui Stalin).

Cu terorișii nu se negociază iar secolul democrației încă nu a venit.

Articol preluat de Jurnal.md, Stirilocale.md

Leave a Reply

Your email address will not be published.