Cele 7 sorturi de politicieni moldoveni

foto: flux.md

foto: flux.md

Poziționarea în alegeri este crucială. Fiecare încearcă să-și asume o imagine care o au, dar cel mai des care și-o impun. Totuși aprecierea finală o dăm noi. Ultimii 5 ani ne-a arătat câteva sorturi de politicieni extremi de diferiți în abordarea problemelor, dar atât de similari în finalitatea acestora.

Revoluționarul
Cel care își construiește toate mesajele pe discursuri istorice, care invocă valorile proprii chiar și atunci când acestea nu au nici o legătură cu subiectul discuției. Cel care crede că schimbările se fac de pe baricade iar reforma educației depinde de situația geopolitică (ex. Ghimpu, Roșca).

Diplomatul
Este politicianul care încearcă să traiască bine și cu rușii și cu ucrainenii, deși ultimii nu se iubesc deloc. Politicianul care îl susține pe Ponta ca prim ministru și pe Iohannis ca membru de partid. Le putem numi ”curve” în loc de diplomați, dar totuși e un blog decent. (ex. Leancă, Lupu, Corman)

Hoțul
Cel care indică în declarația de avere un garaj deși are două mașini sau care pretinde că stă în chirie deși toți îi știu averea. Cel care niciodată nu fură singur dar care își asumă tot venitul (ex. Plahotniuc, Filat).

Modestul
Politicianul care merge cu transportul public, deține aceeași mașină de mulți ani, merge singur pe stradă cu consțiința curată iar oamenii îl salută călduros (ex. Chirtoacă, S.Mocanu)

De toți așteptatul
Omul care toți îl vor în politică în afară de el însuși. Deși și el vrea dar așteaptă momentul potrivit (ex. Sturza)

Tehnocratul
Cel care crede că reformele se fac schimbând procese și sisteme integral. Tehnocrații de regulă  fac parte din categoria de politicieni care are cea mai bună capacitate de reformare, dar nu atunci când devin populiști din cauza liderilor (ex. Recean, Maia Sandu)

Prostul

Cel care n-are habar ce caută aici și găsește cu greu Cahulul pe hartă. Apelează mereu la populism și își construiește mesajul pe chestii banale și ireale dar cel mai des pe insuccesele altora, deși nici pe acestea nu le poate sintetiza. Nu dăm exemple pentru că e cea mai populară categorie din cele 7.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.