Ziua când țara noastră a devenit țara lor

La 19 iunie ei ne-au arătat că țara nu ne mai aparține. Ultimul drept democratic de a vota o dată la 4 ani este o simplă formalitate iar ei pot decide, chiar și în baza unor absurdități, dacă să ne bage în seamă sau nu. În acest articol nu voi vorbi despre Plahotniuc, istoria și acțiunile lui murdare vă sunt cunoscute prea bine. Voi vorbi despre judecătorii corupți până în măduva oaselor. Politicienii vin și pleacă, guvernările se schimbă, însă judecătorii corupți rămân cu anii. Ei au invățat bine să lingă călcâiele politicienilor și să se mențină în fotoliile lor.

În țara noastră, noi suntem cetățeni onești. Achităm impozitele. Nu dăm mită. Mergem la vot chiar și dacă suntem la mii de kilometri de casă. Protestăm pașnic și credem în lege.

În țara lor, ei au regulile lor nescrise, dar atât de funcționale. Devin corupți chiar de pe băncile universității. După asta aruncă bani grei pentru a deveni judecători. Investițiile le răscumpără prin executarea comenzilor politice precum cea din 19 iunie.

Întreaga viață și-o trăiesc prin minciună și furiș. Își cumpără mașini de lux cu 10.000 de lei și achită impozite mai mici. Scriu casele pe cumătri. Își iau concedii plătite din contul nostru și într-un final au parte de pensii mai mari decât salariile noastre. Ei pot să restabilească în funcție corupți precum Gramețchi, și cu aceeași ușurință pot să anuleze votul a 129,432 cetățeni. Ei pot să piardă dosare la CEDO din simplu motiv că tot noi vom plăti despăgubirile. Da, tot din banii noștri.

De ce? Pentru că asta e țara lor. Și oricine se alătură lor, chiar și o judecătoare cu 2 ani experiență, dintre care 1 an în maternitate, va avea parte de protecție atât din partea castei de judecători, cât și din partea guvernării de la care primesc onorarii pentru executarea comenzilor politice.

Noi putem să scriem articole și să ne jăluim la infinit pe Facebook. Sau putem să ieșim la protest. Duminică, de la ora 14.00. Faceți acest mesaj auzit.

Cele două scenarii pentru R.Moldova

sursă: independent.md

sursă: independent.md

E fierbinte la Chișinău. Cei de peste hotare mă roagă să le explic succint care este sutiația în țară și cum au ajuns unii să fie detestați în ultimul hal. Există un partid care a decis să treacă linia roșie deși putea să fie la guvernare încă mulți ani – Partidul Democrat.

În ultima lună Plahotniuc a sfidat cele mai elementare norme democratice: s-a impus  de două ori ca prim-ministru deși este neacceptat de 97% din cetățeni, a cumpărat zeci de de marionete și a crezut că țara este a lui definitiv cu această majoritate absolută. Nu-i va fi deloc greu să obțină și cele 4 voturi până la 61 pentru alegerea președintelui și caputarea definită a statului. Există doar două scenarii:

1. Primul scenariu: Alegeri anticipate
PD, PL și PLDM se opun acestui scenariu din simplu motiv că toți oscilează la limita pragului de trecere în Parlament. Locul acestora ar putea fi luat cu ușurință de forțe pro-europene noi și anume: partidele conduse de Iurie Leancă, Maia Sandu, Sturza Ion și Platforma DA (chiar și Ghimpu poate fi în această coaliție dacă are curajul să se lase oligarhi). Deși nu strălucesc nici aceștia, acum avem o alternativă europeană spre deosebire de alegerile din 30 noiembrie când cu lacrimi în ochi am fost nevoiți să votăm aceeași hoți din AIE. Unica problemă este că în cazul unor anticipate în următoarele 3-4 luni cei enumerați nu vor reuși să-și promoveze mesajele în regiuni, unii nici măcar nu au partide oficial înregistrare.

Evident mai sunt două partide moldo-ruse care ar avea de câștigat din asta mult mai mult, dar ambele au încheiat retorica pro-rusă, cel puțin pentru această perioadă. Eu însă sunt convins că aceste partide oricum nu vor avea majoritatea. Mai este și Partidul Comuniștilor care le fură din voturi, dar Voronin nu este un pro-rus. Chiar judecând după ultimul sondaj partidele pro-europene i-au mai multe voturi decât cele pro-ruse. Restul sunt povești care vin să ne sperie (pentru a câta oară) cu mâna Moscovei și Donbas. Plahotniuc cât ne sperie cu rușii reușește să fie mai rău ca ei.

2. Al doilea scenariu: Încă 3 ani de capturare a instituțiilor de stat
Moldova este un stat capturat. Mai rău ca pe vreamea lui Voronin pentru că Voronin știa foate bine că există o linie roșie care nu trebuie depășită. Ăștea au avut curajul să șatajeze chiar și Președintele țării. Un guvern votat fără întrebări în câteva minute și investit la miez de noapte nu este un guvern al poporului dar unul care fuge de oameni. Ce a pățit Ghimpu denotă furia de nedescis a mulțimii.

Acum Plahotniuc, Ghimpu, PLDM-iștii transfugi și cei 14 comuniști ne promit stabilitate. O stabilitate ca în ultimul an în care nu se mai vorbește de miliardul furat, nu se mai dorește investigația KROLL și pedepsirea celor implicați (nu doar a unui singur om). Este vorba de câteva zeci de persoane fără de care nu era posibil acest furt, inclusiv cei din nouă alianță de guvernare. Trei ani poporul nu va rezista. Nu a rezistat nici măcar 1 zi de la alegerea noului guvern.

Ajunge să fim speriați cu luptele geopolitice. Anume din acest motiv suntem obligați să facem alianțe cu marionete vândute și oligarhi care cred că au cumpărat țara. Este nevoie să fim uniți indiferent de convingerile politice și să-i condamnăm pe cei care cred că pot cumpăra Moldova pentru ca alții să nu o mai facă niciodată.

Lista celor care au îngenuncheat în fața lui Plahotniuc

news-makerSunt sigur că nimeni din voi nu a anticipat cât de mare este acest om. Moldova de după independența n-a mai cunoscut așa un personaj malefic. Astăzi în fața lui au capitulat mai marii politicii moldovenești, ca să nu mai vorbim de peștișorii cei mici. La alegeri căutăm alternative politice, pentru că nu dorim să mai încredințăm soarta țării în mâinile oligarhilor dar și celor care au înghenuncheat fără a lupta, în fața acestora. Alternativă nu-i pentru că cei care ar mai avea șanse să obțină simpatia noastră, sunt practic ”decapitați” de jurnaliștii care-și apără șeful cu prețul propriei cămașe.

În genunchi în fața lui Plahotniuc, benevol și nesiliți de nimeni, au căzut:

1. Vlad Filat, cel care prin 2011 a început lupta cu Plahotniuc. A cedat însă foarte ușor de zeci de ori pentru a-și apăra interesele personale. Țara a lăsat-o însă deoparte, motiv pentru care locul lui e la pușcărie.

2. Mihai Ghimpu, al nostru luptător pentru ”onoare” de 20 de ani. La 7 iunie la comanda lui Plahotniuc a închis Piața Marii Adunări Naționale suprimând protestele populare împotriva celore care ne-au jefuit. De fapt Ghimpu niciodată nu a fost împotriva lui Plahotniuc, rivalii săi fiind PLDM și Platforma DA, care evident îi fură voturile. Dacă în 2011 Ghimpu zicea că Moldova e condusă de Plahotniuc, în octombrie 2015 a zis că nu. Astăzi a devenit portavocea oligarhului în Parlament. Probabil i-a promis unirea. La fel cum a promis și altcuiva că va ferici țara.

3. Iurie Leancă, acel ”simplu prim-ministru” al poporului care tremură când rostește numele lui Plahotniuc. Tremură pentru că are o semnătură pusă în cazul BEM și la răcoare îl pui oricând. E adevărat că are o echipă cu oameni de valoare, dar din genunchi nu faci reforme. Octavian Ticu a reconfirmat această îngenunchere.

4. Vladimir Voronin, moșul care l-a crescut pe oligarh și nu i-a estimat niciodată potențialul.

5. Renato Usatîi, eliberat din ultimul arest la comanda lui Plahotniuc. Cel care la doar o zi s-a temut să rostească numele oligarhului și să vedeți că nu o va mai face niciodată atât de înflăcărat. În ultimul interviu pentru Rossia 24 n-a rostit niciodată acest nume.

6. Mihai Godea, cel care prin 2011 a ieșit subit din PLDM, pe când încă liberal-democrații nu deveniseră un partid de hoți. Astăzi îl găsim infiltrat în partidul lui Leancă, oare de ce?

7. Dumitru Diacov, cel care nu împărtășește deseori opinia partidului, dar nici nu poate să se opună nici într-un fel.

8. Vitalie Marinuță, cel care de dragul funcției a aderat la PD în speranța că-și va recăpăta postul de ministru.

9. Igor Dodon, ori de câte ori nu i-a susținut inițiativele. Inclusiv de alegere a președintelui țării în 2011.

10. Întreaga justiție din Moldova și zeci de instituții.

11. Sute de primari care s-au alăturat lui Plahotniuc doar ca să primească în continuare finanțare de la centru. Dar și cei care aveau dosare și doreau să scape de ele.

12. Nicolae Timofti atunci cind a promulgat cu o viteza ametitoare legea privind trecea CNA-ului in subordinea Parlamentului, adica a lui Candu. Desi asa si nu a mai raspuns initiativei lui Strelet.

Dar cel mai grav este faptul că a îngenuncheat poporul Republicii Moldova în fața unui personaj care a știu mereu să insufle doar teroare. Noi însă cunoaștem cum sfârșesc asemenea tipuri de politici, iar Plahotniuc nu este o excepție.

Noul-vechi război al Vlazilor

plahotniuc-filat-bm3-586x319Filat și Plahotniuc duc azi o luptă, pe cât de interesantă pe atât de absurdă. Această luptă are ca finalitatea un singur scop: să-l facă mai vinovat pe celălalt. Alianță Europeană ca coeziune nu a mai existat după anul 2011, atunci cînd Filat a decis să zică adevărul despre Plahotniuc. Din acea clipă războiul nu a contenit.

Plahotiuc între timp și-a tras o echipă mare de bloggeri, analiști, trolleri care îl critică zi și noapte pe Filat. CNA-ul are grijă ca rudele lui Filat să stea la răcoare, prin asta reducându-l la tăcere. Patru televiziuni cu peste 500 angajați n-au reușit să lustruiască imaginea oligarhului, moldovenii cred ca el e responsabi de toate relele din țară. Plahotniuc a mai reușit să-i războiască pe Ghimpu și Leancă împotriva liderului PLDM, și să scoată câțiva deputați din rîndurile formațiunii.

Filat credea că trainingurile de PR la care a mers sunt suficiente. Din miliard și-a cumpărat și el câteva instituții de presă dar care nu ajung încă la performanțele celor din PD. Între timp Ilan Șor cu televiziunea sa i-a mai șlefuit imaginea PLDM-ului. Filat mai păstrează asul din mânecă care, citez, ”va arunca în aer politica moldovenească”.

Cu un miliard de dolari, cei doi vor reuși să-și mai cumpere multe partide și să influențeze politica moldovenească ani la rând. Unica șansă să scăpăm de ambii, este o justiție cu mandat european în R.Moldova. Cetățenii R.Moldova trebuie să invețe a se scula din genunchi. Avem de dus o luptă.

Un popor sărac și umil, cu diplomă!

Nu m-am considerat niciodată un student bun. Cred că puteam fi dacă prioritizam învățătura, atât de ineficientă pe vremea lui Victor Țvircun, Valentin Beniuc, Gheorghe Sima sau Larisa Șavga. Probabil nu-i știți, sunt foști miniștri ai educației, numele lor nu s-a păstrat prea mult în istoria țării pentru că ei nu au valorat nimic și nu au reformat în niciun fel sistemul de educație, atât de putred. Un sistem în care diplomele produceau șomeri, care luați împreună formau un popor sărac și umil.

Ca mulți alți oameni iluminați de la noi, am prioritizat educația neformală, mi-am dorit să fiu un tânăr eclectic: joburi în timpul studiilor, traininguri locale și internaționale, voluntariat, experiență de management care într-un final mi-au întărit încrederea să fac ce fac astăzi. Am două diplome de învățâmânt mediu și superior pe care le voi lăsa să se prăfuiască în continuare. Sau le pot face cadou celor care le colecționează.

0078

Ce au vrut cetățenii Republicii Moldova de la Chiril Gaburici?

Dimplomă. Au vrut ca prim-ministru să aibă diplomă. De dorit de asta albastră ca la restul cetățenilor. O diplomă cumpărată, pentru că diplome muncite pe vremea lui nu prea erau. 4 mln de oameni s-au gândit: cum brânza măsii noi stăm cu diplomele pline cu note de 10, prăfuite de câțiva ani, iar individul ăsta a ajuns prim-ministru? N-a cerut poporul miliardele înapoi, n-a cerut justiție , a cerut diplome prăfuite, ca le ei, certificate care n-au reflectat niciodată cunoștințele reale ale studenților. Am privit cu dispreț acest show dezgustător de presiune socială din parte cetățenilor, și presiune din partea instituțiilor controlate de oligarhi, care au dorit să-l facă pe Gaburici santajabil. Un politician, la fel ca un cetățean simplu, se cunoaște după fapte. Ce folos că Plahotniuc și Filat au diplome, vă încălzește asta cumva? Pe mine nu.

Dacă între timp cineva care n-a avut diplomă va ajunge Președinte, să vă întrebați de ce.

Master-class despre cum să pierzi Primăria Chișinău

N-am scris pe blog de anul trecut, dar ce am văzut azi în piață pur și simplu m-a distrus, moral. Un primar pe care l-am susținut de-a lungul anilor și eram pe cale să-l votez în curând, dă muzică tare atunci când oamenii sinceri scandau Jos Mafia și Vrem miliardul înapoi. Poate celor care au dorit să ne dezbine le-a reușit acest lucru.

20150607_222301

Greșeli sau lecții, numiți-le cum doriți:

1. Ghimpu s-a întâlnit cu Plahotniuc vineri în jurul orelor 23.30. Întrebat azi de jurnaliști, acesta n-a răspuns la întrebare. Noi o să ne facem singuri concluziile. Mie în cap poate să-mi treacă un singur lucru: Plahotniuc a promis să nu-l critice pe Chirtoacă cu presa și cățeii lui, dar a cerut ceva în schimb: să nu cedeze și să rămână în PMAN duminica, pentru ca Demnitate și Adevăr să rămână în umbră. Oamenii stăteau sub copaci. Erau și mai mulți.

2. Ghimpu și Chirtoacă au uitat sau nici n-a știu că propriul său electorat se află la celălalt miting, la 30 metri distanță. Nu trebuia oamenii ăștea invinovățiți, făcuți săraci, anti-europeni. Că ați depus primii cerere pentru PMAN nu justifică nesimțirea de a denigra un popor și așa umilit care abia abia a reușit să se treazească din somn. Plus, în urmă cu o lună Chirtoacă era aplaudat de oameni, la același meeting al platformei Demnitate și Adevăr. Atunci n-a zis nimic de organizatori. DE CE?

Screenshotfff

3. Ghimpu și Chirtocă a preluat limbajul cățeilor lui Plahotniuc și au început insistent a vorbi despre Țopi, Năstași. Parcă în tandem cu ei, nu cu propriu popor. Nimeni nu s-a pornit să voteze platforma Demnitate și Adevăr, mai ales că este una civică! Dar dușmanul comun ne-a unit.

4. A fost tare dureros în suflet ca atunci când scandam pușcărie pentru hoți, PL-ul să dea muzica tare. Dragilor, oare voi nu susțineți aceeași ideea? Oare nu toți ne dorim acest lucru?

5. Nu contează de cine au fost chemați, oamenii au venit în stradă să ceară justiție corectă fără a mima investigarea miliardului furat. Oare chiar nu a înțeles asta Chirtoacă?

6. Ghimpu se întreabă ce este mai important, primăria Chișinău sau miliardul furat și protestul nostru? Răspuns pentru moș: MILIARDUL! Un meeting electoral cu 200 membrii de partid nu vă ajută cu nimic! (a se vedea poza). Nici pe voi cu Primăria, nici pe noi, cu miliardul…

Stimate Dorin Chirtoacă. Cugetați bine acest articol. Este un mesaj în care se vor regăsi mulți dintre cetățenii care v-au susținut de-a lungul anilor, și erau pe cale să vă susțină și la 14 iunie. Cereți scuze în mod public pentru nesimțirea de care ați dat dovadă în piață și eu tare mai sper, că poate, printr-o minune, veți reîntoarce voturile care le-ați pierdut astăzi.

Preluat de Jurnal.md, Stirilocale.md